Uttalelse fra LAGs ledelse om den pågående situasjonen i Venezuela

I lys av valget den 28. juli 2024 ønsker LAG å uttrykke sin solidaritet med det venezuelanske folket og håper på en fredelig løsning av situasjonen.

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) ønsker å uttrykke solidaritet med det venezuelanske folket som står i en svært vanskelig tid. I lys av valget den 28. juli 2024 er LAG bekymret for prosessen knyttet til offentliggjøringen av valgresultatet, og eskaleringen i voldsbruk og arrestasjoner.

LAG ønsker en fredelig løsning på krisen og vil fremheve at det er viktig å støtte Venezuelas selvråderett. Vi synes det er bekymringsverdig hvordan trusler og økonomiske sanksjoner mot Venezuela bidrar til å begrense deres utviklingsmuligheter og vanskeliggjøre situasjonen for vanlige folk. Retten til selvbestemmelse betyr at det er venezuelanere selv som må løse krisen de står i. Samtidig støtter LAG regionale initiativer som de fra Brasil, Colombia og Mexico, som jobber for dialog med myndighetene og opposisjonen for å få til en forhandlet løsning. LAG oppfordrer til full åpenhet i valgprosessen og en upartisk verifisering av valgmanntallet.

LAG oppfordrer også til respekt for menneskerettigheter og rettsstatsprinsippet. Vi håper på en løsning som på sikt kan bidra til fred, forsoning og demokrati for det venezuelanske folket.